diumenge, de novembre 27, 2011

Detall nº 2: La inscripció (pregunta)



Sabeu on es troba aquesta inscripció?

Us dono dues pistes: la fotografia no es troba en la posició correcte i si llegiu el seu contingut i cerqueu per internet trobareu el lloc on es troba.

Els que sàpiguen la seva ubicació i si de retruc, en tenen informació, podeu enviar-me un email a PINATELL29@HOTMAIL.COM  . D'aquesta manera sortim beneficiats tots; els que ho endevinen per la satisfacció d'haver-ho aconseguit, per a mi per tenir la possibilitat d'ampliar la informació, i per a tots conèixer una mica més la història de les nostres contrades.

La solució i tot la informació recaptada serà publica en aquest blog els DIUMENGES SENARS  de cada mes (cada quinze dies) juntament amb la proposta d'un nou DETALL.

Detall nº 1: la solució


Heu pogut saber on es localitza la farola?  Difícil, oi?

La farola es troba en una finca particular  situada en la cantonada del carrer Sui i Sant Bernat de Sant Pere  (Can Derrocada). Les faroles són visibles perfectament des del carrer.

Respecte a la seva història no he pogut treure aigua clara i les diverses aportacions dels lectors no han permés determinar com han aparegut dites faroles en una finca particular. Del que n'estic convençut és que es tracta de faroles que anteriorment estaven ubicades a les Rambles de Barcelona.

diumenge, de novembre 20, 2011

Leandre Pellicer i Montseny

Nombrosos personatges cèlebres estan o han estat vinculats al llarg de la història amb Vilamajor. Uns per què varen néixer, altres per què  estiuejaven, una minoria per sanar-se i molts pocs per treballar-hi.

Un d’aquest fou  Leandre Pellicer i Montseny , nascut a Barcelona el 18 de gener de 1876.  Per tradició (el seu pare Josep Pellicer Ferré fou metge) estudià medicina a Barcelona. La universitat li va permetre posar-se en contacte amb el Centre Escolar Catalanista, una entitat catalanista fundada a Barcelona el 21 d'octubre de 1886 per un grup d'universitaris per tal d'organitzar trobades i cursos, del qual exercí el càrrec de secretari formant part de la seva junta executiva

L’any 1898 es llicencià i exercí a Sant Antoni de Vilamajor, no deixant de banda les seves ambicions polítiques. Entre el 1901 i el 1904 fou proclamat delegat de la Unió catalanista, un grup polític format a Barcelona el 1891 per la unió de sindicats i associacions catalanistas que es van posar en contacte arran de la resistència contra l'article 15 del codi civil espanyol que atemptava contra el dret civil català.Pretenia ser un grup de pressió que aplegués tots els catalanistes independentment de la seva ideología.

Va morir a Barcelona el 8 de noviembre de 1912

Font: CALVET I CAMARASA, Josep Maria; MONTAÑA BUCHACA, Daniel. Metges i farmacèutics catalanistes 1880-1906. Edicons Cossetània. Barcelona 2001. 

diumenge, de novembre 13, 2011

Detall nº 1: La farola de la Rambla


Una farola? Quina vinculació té la farola amb Vilamajor? Que té d'especial aquesta farola? Anem a pams.

Sempre que passava per davant de la farola me la quedava mirant una estona. La seva estructura, forma i disseny feien intuir que estaven davant d'una farola antiga, i part tant amb història, el que feia augmentar la meva curiositat.

Una petita investigació per Internet ha determinat que la farola és l'original (o potser còpia?) de les que hi havien a començament de segle  a la Rambla de Barcelona. Una farola de Barcelona a Vilamajor? Doncs si, per alguna raó desconeguda per a mi, a Vilamajor tenim no una sinó dues faroles de les Rambles de Barcelona les quals, possiblement, foren traslladades al municipi quan foren desmantellades de Barcelona.

Es varen posar a la venda i un vilamajorenc la va adquirir? el somni d'un col·leccionista? una còpia d'un artista? No ho sé pas, encara que tinc una lleugera pista vinculada amb la política.

Vull proposar-vos una juguesca!. El Gini, en el seu magnífic blog, ens diverteix cada setmana amb els Racons de Vilamajor. Un concurs que combina la investigació, el coneixement i la didàctica i que s'ha convertit en la juguesca més esperada els divendres. Jo us proposo ampliar la vostra diversió amb la incorporació amb un nou joc: es tracta d'endevinar DETALLS del  poble molt vinculats a  la seva història.

La dificultat és màxima i estic convençut que només  uns pocs saben de la seva ubicació i només uns privilegiats  en tenen informació. Malgrat tot, els DETALLS que proposo estan a la vista de tothom, de tal manera que  segurament heu passat infinitat de vegades per davant d'ells, però sense prestar-lis  atenció.

El que sàpiguen la seva ubicació i si de retruc, en tenen informació, podeu enviar-me un email a PINATELL29@HOTMAIL.COM  . D'aquesta manera sortim beneficiats tots; els que ho endevinen per la satisfacció d'haver-ho aconseguit, per a mi per tenir la possibilitat d'ampliar la informació, i per a tots conèixer una mica més la història de les nostres contrades.

La solució i tot la informació recaptada serà publica en aquest blog els DIUMENGES SENARS  de cada mes (cada quinze dies) juntament amb la proposta d'un nou DETALL.

Així doncs:

SABEU ON ES LOCALITZA LA FAROLA?
PODEU EXPLICAR QUELCOM SOBRE ELLA?


Pots deixar els teus comentari al  Facebook