diumenge, de juny 26, 2011

Jaume Huguet, pintor del primer retaule de Vilamajor

Els vilamajorencs i vilamajorenques ens sentim molt orgullosos de l'església de Sant Pere, la coneguda com la catedral del Vallès per les seves extraordinàries dimensions, tant lineals com a volumètriques. L'església es va guarnir internament  amb els millors detalls, per això es va encarregar que es fes un retaule a Joan Gascó. El resultat fou una obra reconeguda com una de les  millors del Vallès i de Catalunya. Però no fou l'únic retaule. Es té coneixement de l'existència d'un anterior el qual es va fer per l'antiga església de Sant Pere, la que hauria de trobar-se dins del castell i de la que no ens queda cap resta arqueològica.

Jaume Huguet, veí de Barcelona, va convenir amb Benet Borau (a) Bataller de Sant Pere de Vilamajor, la pintura d'un retaule de Nostra Senyora per comte del confrares d'aquella parròquia, amb cinc divisions per les imatges de mig cos, amb un nínxol  pintat de carmesí i plaquejat d'or a dalt, i més amunt una taula de la coronació de la Verge, i als quatre requadres laterals, representant els goigs de la salutació, naixement, adoració dels reis i la resurrecció dels Senyor entre homes d'armes, obligant-se  a més, de daurar de fil no sols el fons i les diademes sinó els "pilars, formeria, xambrans, arxets, tubes e guarda polsos", embotits o modelats aquesta amb fullatges de guix. L'obra s'ha de tenir entregada pel mes de març de 1467, rebent per tot 24 lliures barceloneses.

L'encàrrec a un dels més prestigiosos pintors, en Jaume Huguet, demostra de la potent economia de Vilamajor atès que no es tractava d'una obra petita, així com la quantitat de diners a pagar.

Font: Publicació "Ilustració catalana"  nº 124 del 15 d'octubre de 1905.