diumenge, de març 27, 2016

Una feina perillosa: alcalde.

Any 1847. Espanya , i molt especialment Catalunya, està immersa en una guerra  entre els partidaris de Carles (carlistes) i els seguidors d’Isabel, reina d’Espanya (isabelins).   Fou coneguda com la  guerra dels “matiners”.

Catalunya estava dividida en dos bàndols. A les zones rurals, més conservadores i religioses, donaven suport als carlins, mentre que a les grans ciutats, els liberals isabelins ostentaven el poder. Sant Pere de Vilamajor, malgrat ser un poble purament rural, la seva proximitat a grans ciutats com a  Barcelona o Mataró el convertí en un poble constitucionalista, o sigui liberal.

Els carlins actuaven en quadrilles més o menys nombroses que es desplaçaven de poble en poble. A les zones pirinenques no en tenien problemes atès que la majoria de la població era partidària d’en Carles: quan les tropes anaven la població els avituallava. Però quan la quadrilla sortida del seu territori, la població no estava disposada a ajudar-los, molt especialment els seus caps polítics, el que els obligava a atacar els nuclis de població per obtenir un botí, sigui en diners, en armes o en menjar.  Vilamajor no restà indiferent.  El Montseny  oferia als carlins uns indret ideal per amagar-se, per tant , les poblacions dels voltant varen patir, especialment, els atacs de les quadrilles carlines. (En aquest bloc  hi ha diversos articles que parlen de les accions bèl·liques que els carlins varen fer a Vilamajor al llarg del segle XIX).

El 2 d’octubre de 1847, una quadrilla carlina va entrar a Sant Pere de Vilamajor i va anar directament fins la casa de l’alcalde, el senyor Jose Basa, al qual li varen robar tot el que tenia, fins i tot la roba, i el van maltractar cruelment. No contents i segurament amb l’objectiu de sol·licitar un rescat, se’l varen emportar  pres cap a  les muntanyes.

Com observeu ser alcalde liberal no era una feina exempta de perills.

Bibliografia

Periodico Eco del Comercio del dia 3 d’octubre de 1847

Articles del blog relacionats