dijous, d’abril 29, 2021

El Skyline muntanyenc de Vilamajor

La forma allargassa del terme municipal de Sant Pere de Vilamajor (SPV)  amb un fons muntanyenc  permet tenir una perspectiva única que tenim gravada a les nostre retines,   de tal manera que a l’igual que els novaiorquesos poden identificar la seva ciutat pel seu skyline, nosaltres  ho podem fer pel nostre particular skyline muntanyenc.


Vista des de la Vallserena (can Vila)


Malgrat que molts són coneixedors del perfil muntanyenc poc coneixen el nom dels turons que el conformen, i molts menys els que saben el seu origen toponímic. 

Amb aquest article vull donar a conèixer els noms del turons  i l’origen dels seus topònims. 

La primera curiositat amb la qual ens trobarem  és que la majoria de  punts culminants de la muntanyes  reben el nom de turó. Entenem per turó com una elevació no gaire elevada del terreny, normalment per sota dels 400-500 metres (per sobre es considera muntanya). Aleshores, perquè es diuen turons? Perquè també s’aplica aquest mot a una elevació sobresortint dintre d’un massís que se singularitza per l’alçada. Ens trobem dins del massís del Montseny entès com un conjunt muntanyenc on sobresurten certes elevacions com el Turó de l’Home. 

Vista des de la Vallserena (Can Vila)


Si ens apropem com si fóssim un ocell  ens permet tenir una altre perspectiva

Vista d'ocell


En el següent vídeo podem observar el mateix però  com si anéssim en una avioneta.



Mirem un per un tots els turons:

TURÓ DE SANT ELIES (999 metres): rep el nom per l’ermita. Si en voleu saber més clica  aquí



El següent vídeo tenim un vol de drone on podreu veure Sant Elies



TURÓ DE LA COVA (1.101 metres):  temps enrere els pastors utilitzaven la petita balma (3x2) existent per arrecerar-se del mal temps. Surt esmentat per primer cop  l’any 1736.



TURÓ DE LA MOIXA (1.166 metres): Es troba documentat des del 1728 amb el nom de Moxa  que significa metxa de cotó amb fins curatius.  Es troba format per dos turons: el  Prat Fondo (1.169 metres) on, com diu el nom, trobem un bon pradell; i el del Roquet (1.187 metres) on trobem un rocam de pedres metamòrfiques i la font més alta de Vilamajor. 



TURÓ DEL SAMONT (1.272 metres): Etimològicament significa “La Muntanya” utilitzant l’article salat (SA) molt emprat al litoral i prelitoral nord de Barcelona i tot Girona (a casa nostre tenim diversos exemple com Sanata). A la vessant nord, en el veïnat de Santa Susanna, trobem la masia del Samont documentada des del segle XIII i, sent coherent,  abans de la masia estava la muntanya, per tant el topònim deu ser molt més antic. Es troba format per dos cims, el més alt on trobarem un vèrtex geodèsic, i el més baix conegut com la Pleta del Samont. Finalment, entre el turó de la Moixa i el Samont neix la riera que travessa els pobles de SPV i SAV. 


TURÓ DEL PI NOVELL (1.215 metres): El camí que menava de SPV fins a les pastures del Pla de La Calma passava pel coll del Pi Novell i d’allà al Suí. Al costat del coll hi ha un petit turonet que calia donar-li un nom i, la veritat, no es van esforçar gaire: li van posar el turó del Pi Novell.  Però d’on prové aquest topònim? Quan els enginyers  de l’Estat espanyol que vingueren a fer els mapes topogràfics van preguntar als pagesos com es deia el coll i li respongueren: el Pi Vell. Els castellans, que no tenien ni idea de català, van traduir-ho com el Pino Vell  que amb els temps ha derivat en Pi Novell. Curiós , oi?

Podeu veure un vídeo on s’explica millor:





TURÓ D’EN CUC  (1.235 metres): el  topònim el pren de la masia de Can Cuc(h) situada a la Vallfornès  propietària dels terrenys, i on actualment és un hotel-restaurant.



EL SUI (1.319 metres): en realitat el  seu topònim  hauria de ser Sull que significa sol, pelat, esquerp;  però amb el temps la dificultat en la seva pronunciació ha provocat que sigui conegut com a Sui. Destaca de la resta per la seva perfecta forma piramidal i per ser el cim culminant del nostre particular skyline.  


TURÓ DE PALESTRINS (1.026 metres):  sens dubte es tracta del topònim que més dubtes em crea. Segons uns prové de Praenestre, una antiga ciutat de Laci (Itàlia) o el seu gentilici és palestrino. Segons altres  es un derivat de palestra o lloc on lluitaven els gladiadors. En tots dos casos  es tracta d’un topònim d’origen llatí, possiblement romà. Localització del lloc on va haver la batalla perduda entre romans i cartaginesos? 

TURÓ DE LA MOIXERA  (1.039 metres): també en conegut com el  turó Gros.  La moixera és un arbre abundant a les cotes altes del Montseny però en el cas concret que ens ateny no he sigut capaç de trobar cap. Ara tenim alzines. 

TURÓ DE COLL DE  MURTRA (731 metres): la murtra és una planta que significa perfum amb molt usos medicinals i accions farmacològiques. 

Rutes proposades:



Jocs:



BIBLIOGRAFIA

GARCIA-PEY i PEY, Enric. Noms i llocs de Sant Pere de Vilamajor. Quaderns de Vilamajor. Centre d’estudis de Sant Pere de Vilamajor. Abril 2018.

LOPEZ i CORTIJO, Joan. Topònims amb cua. Monografies del Montseny 12. Amics del Montseny 1997.