Manuel Joaquim Raspall i Mayol neix a Barcelona el 24 de maig de l’any 1877. Era fill de Joaquim Raspall i Mercè Mayol, originària de la Garriga. Aquest fet va ser la causa per la qual Raspall va treballar a la comparca del Vallès Oriental durant gran part de la seva activitat professional.
Des de jove, l’arquitecte s’interessa per l’art, inicialment en la pintura i l’escultura. Va ser el 1887 que Raspall va decidir fer la carrera d’arquitecte, quan va assistir a la col•locació de la primera pedra del monument de Colom. Ell mateix explica a les seves memòries que es va interessar pel camp de l’arquitectura quan va veure que l’arquitecte d’aquell monument tenia un paper molt important, fet que li resultà atractiu.
L’any 1891 ingressa a l’Escola d’Arquitectura, on rep classes d’alguns dels professionals del modernisme, com Antoni Gallissà I Lluís Domènech i Montaner. Aquest últim va influir notablement en la seva obra.
Va ser el 1903 quan va iniciar el seu primer treball, la reforma de Can Mayol de la Plaça, actualment coneguda com Casa Raspall. Un any després va acabar la carrera d’arquitectura, i va ser llavors quan va ser nomenat arquitecte municipal de Cardedeu. A
partir d’aquest moment, Raspall va ser nomenat arquitecte municipal d’altres pobles del Vallès Oriental. El 22 de febrer del 1906 es va casar amb Esperança Linares, la
qual morirà vuit anys després sense deixar descendència.
Vuit anys després de la mort de la seva primera esposa, es casà el 13 de novembre amb Susanna Causandias, amb qui tampoc va tenir fills. L’any 1934 l’arquitecte cau malalt i comença a escriure les seves memòries, però només descriu el període d’infantesa.
Mor tres anys després, el 15 de setembre a la casa familiar de la Garriga. És enterrat al cementiri de la Doma.
A part de ser un gran arquitecte del Vallès Oriental, cal remarcar les seves inquietuds literàries i periodístiques i les realitzacions en el terreny de la pintura o el disseny.
També va participar en exposicions de dibuix i pintura.
Raspall pertanyia a la anomenada “Segona generació d’arquitectes modernistes”, tot i que durant la seva activitat laboral també va treballar altres estils: el noucentisme i l’Art Decó.
La seva vinculació amb Vilamajor es realitza amb la seva obra arquitectónica La Casa Miret de Sant Antoni de Vilamajor.
Article extret de:
GALVEZ MUÑOZ, Melania. M.J. Raspall: un arquitecte polifacètic. IES Arquitecte Manel Raspall. 2007-2008
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada