diumenge, d’agost 12, 2012

Pere Pruna O'Cerans


La trajectòria de Pere Pruna O'Cerans és principalment coneguda per la pintura, tot i que també va incloure el dibuix, el gravat, el disseny de figurins per a ballet i òpera i la pintura mural, entre altres. De molt jove va viure una ascensió ràpida cap a la fama i el reconeixement internacionals.

Pruna va ser un home d'una gran vida interior, que contrastava amb la vida social del gran món i les èpoques de dissipació que va protagonitzar a la Barcelona de postguerra. La necessitat de recolliment es va manifestar en una religiositat profunda que va menar-lo a buscar la pau al monestir de Montserrat, on passà llargues temporades, seguint la vida monacal.

El si familiar fou el bressol d'aquest sentiment: la mare procedia d'una família de catòlics irlandesos que havia abandonat el país d'orígen per problemes religiosos i s'havia instal•lat a Sant Antoni de Vilamajor.

Quan Pere Pruna tenia set anys se li va declarar una forta anèmia, que li afectà la vista. Els metges van prescriure-li deixar l'Escola Francesa on estudiava, per un temps i fer repós. El traslladaren a casa dels avis materns, a Sant Antoni de Vilamajor, on hi va residir dos anys. La seva mare havia estat mestra i secretària de l'Ajuntament. A desgrat de la prohibició –“no estudiar” per no cansar la vista – el jove Pere Pruna, desatenent els consells mèdics, es lliurà àvidament a la lectura i en va descobrir la seva passió, aprofitant-se de què el seu avi tenia les claus d'una finca dels Soler i Cepeda (llunyans descendents de Santa Teresa de Jesús) en la que hi havia una ben nodrida biblioteca.