dijous, d’abril 25, 2013

Trabucaires a Vilamajor


La guerra del Francès (1808-1814) fou l’enfrontament que mantingué Espanya contra les tropes napoleòniques que ocuparen el territori peninsular. La superioritat militar francesa es va contrarestar gràcies als guerrillers que abundaven per tota la geografia espanyola, inclosa Catalunya. Un cop finalitzada la guerra, aquest guerrillers van continuar units fent de bandolers, atacant i robant als pobles més petits de Catalunya, als pobles que no tenien possibilitats de defensar-se. Aquest bandolers foren coneguts amb el nom de trabucaires a Catalunya.

Foren un veritable problema que calia solucionar, per això, l’estat espanyol enviava als soldats per protegir les poblacions catalanes dels trabucaires. Atesa l’enorme mobilitat dels bandolers, l’ unitat de l’exèrcit encarregada de la seva persecució i captura van ser els cuirassers, soldats de cavalleria equipats amb cuirassa, armes de foc i armes blanques.
Cap el 16 de juliol de 1822, hagué a Vilamajor  un nombrós grups de bandolers que estava de les seves causant un greu perjudici pel poble. La notícia arribà ràpidament al poble de Cardedeu on, casualment, hi havia  una partida de cuirassers. Ràpidament es posaren en marxa, juntament amb uns quants milicians voluntaris, cap a Vilamajor on sorprenen als bandolers. Aquest hagueren de fugir i no varen ser capturats gràcies a la proximitat de la muntanya, però es deixaren dues armes.

Bibliografia
El Universal Nº197 16/7/1822