diumenge, de maig 12, 2013

La font ferrusa de VilamajorL’obertura d’un carrer en la urbanització Refugis del Montseny, situada en el terme municipal de Sant Pere de Vilamajor, va fer desaparèixer la font anomenada font ferrussa.

La font era molt coneguda a les nostres contrades per les seves suposades capacitats medicinals, especialment la lluita contra l’anèmia, gràcies al seu alt contingut en sulfat de ferro, el que feia que molts la visitessin per beure o bé per omplir bols d’aigua per a casa.

Tal era la seva fama que a partir de l’estiu de l’any 1838 es va començar a transportar diàriament fins a Barcelona, on es comercialitzava. El seu punt de venda fou a la botiga Casa Figueras situada a les rambles de Barcelona, just enfront del mercat de la Boqueria, encara que la producció seria molt limitada  atenent que només sortia un fil d’aigua tant gran com el dit petit de la ma.

 Bibliografia

Historia de todos los pueblos de España. Censo, padrón y datos de 1845. Censo rústico y fiscal. Diccionario Madoz. Diccionario estadístico e histórico de los pueblos de España. Censo económico. Padrón. Fincas. Partidas de nacimiento. Parroquias

Diari El Nacional de 6 de juny de 1838.

Tomàs Balvey i Parés. Memòria sobre l’aigua d’una font anomenada Ferrusa de Casa Sorell territori de Vilamajor. Real Academia de les ciencies i les arts. Barcelona, 26 de febrer de 1837

Higini Herrero. Rutes d’aigua (I). Quaderns de Vilamajor. Centre d’estudis de Sant Pere de Vilamajor. Ajuntament de Sant Pere de Vilamajor. 2003. 

Cap comentari: