dimecres, de juny 29, 2011

L'aeròdrom de Vilamajor

El desplegament d’aeròdroms efectuats per la Generalitat i la República no va tenir en compte la comarca del Vallès Oriental atès que de la protecció de les costes catalanes al nord de Barcelona s’encarregaven els aeròdroms de Figueres, Sabadell i Barcelona.

El desenvolupament de la guerra va portar a les tropes nacionalistes a utilitzar Mallorca com a base d’operacions aèries encarregades del fustigament de les costes de Catalunya, el que provocà que les Forces Aèries de la República creessin el Sector de la sotssecretaria d’Obres amb seu a Les Franqueses amb l’objectiu de fer nous aeròdroms a la comarca. Es varen fer tres: el de La Garriga- Les Franqueses, el de Cardedeu-Vilamajor i el de Montornès-Montmeló.

El de Cardedeu-Vilamajor es situarà al costat del torrent del Fou (Alfou) i serà la base del grup d’atac lleuger independent 28 amb avions canadencs Grumman G-23 Delfin. Van donar suport a les operacions de terra durant els primers quatre dies de l’ofensiva de l’Ebre.

De l’aeròdrom, avui camps de conreu, en tenim restes de les pistes, les masies que feien funcions de casernes com a seu de l’Estat Major (Can Gel) i com allotjaments de les tropes i de quatre refugis antiaeris amb una capacitat per a 15 persones.

Font: AAVV. Història i memòria al Vallès Oriental. L’empremta de l’aviació al Vallès Oriental. David Gesali. El 9Nou.