dijous, de gener 09, 2014

Emprius de Vilamajor a Llinars

Un empriu és una norma jurídica del dret consuetudinari català que determina l’ús comunal per part dels veïns d’una vila  als béns rústics del municipi, ja siguin pastures, boscos o aigües.

Al segle XIII els habitants de Vilamajor tenien drets sobre els boscos que hi havia al costat del castell del Far o Castell Vell de Llinars situat a prop de can Bordoi, tal com reconeixia el batlle  del reial patrimoni de Catalunya.

Evidentment els senyors del castell del Far, Romeu de Corbera i la seva esposa Sibil·la no estaven gens d’acord i varen intentar per tots els mitjans, inclòs la utilització de la violència, evitar que els habitants de Vilamajor s’emportessin fusta o fruits del bosc. La resposta fou igual de contundent per part dels de Vilamajor, els quals encapçalats per  Guillem de Vallescar, varen armar-se i lluitar.

Els Corbera, veient que no podien lluitar en un frec a frec, varen demanar ajut  al Rei sol·licitant que fiquessin a la presó a Guillem de Vallescar i als seus auxiliars, però el Rei ho va desestimar.

Fou el principi d’un llarga rivalitat entre els senyors de Corbera i els habitants del Vilamajor que va durar segles.


Podeu obtenir més informació a  l’article del blog Història de Vilamajor “les rivalitats amb el senyor de Llinars”

 Bibliografia

SARRABLO AGUARELES, Eugenio. El linage Vallescar. Revista hidalguia