diumenge, de març 25, 2012

Detall número 10: el forn de calç



A la part baixa de la urbanització de Refugis del Montseny trobem la masia de Mas Forts. En el camí que duu de la masia fins l’embassament/piscina de Refugis hi trobem un forat, d’origen antròpic, escavat a la vessant de  la muntanya. Que pot ser? Quina finalitat tenia?



Abans de contestar-vos les preguntes, caldria que us donés una petita classe de química. Res, quatre nocions bàsiques.

Quan una pedra calcària es sotmet a temperatures entre 1000ºC i 2000ºC,  transforma el carbonat càlcic  en òxid de calci. És el que anomenem calç.

La calç i l’home han estat molts anys sent amics. Les seves propietats de duresa i maneabilitat  han estat aprofitades com aillant extern: quantes cases hem vist emblanquinades per la cal? Centenars…

El lloc físic on es produïa la calç eren els forn de calç.  Es tracta d’una construcció feta amb pedra i fang on al seu interior es feia la combustió de llenya per obtenir calç.  Es solien situar en indrets on hagués pedra calcària i llenya, s’escollia un lloc amb pendent i es feia un clot d’uns 4 metres de diàmetre, seguidament es construïa una caixa de pedra seca amb les juntes plenes d’argiles.

Després només calia ficar llenya i pedres i a esperar!!

No és l’únic forn de calç que podem trobar a Vilamajor: al camí que ens porta a Can Parera de Canyes podem trobar-ne un, i a Vallserena hi ha un masia que és diu El Forn.