dimecres, de juliol 18, 2012

El comtat de Vallserena i Torre Roja

Després d'un mes d'aturada a causa dels examens universitaris i del gaudiment de les vacances, torno amb un interessant article.


Pere VI de Vallescar i Pallí va néixer a Barcelona el 31 de desembre de 1897. L’any 1909 va succeir al seu avi, Ramon Vallescar i Pujol, en el drets familiars, convertint-se en el cap de la casa Vallescar de Vallserena.

Va lluitar  en la “Creuada per l’alliberament nacional” com a voluntari en els requetés (organització paramilitar carlista)  catalans, participant, amb grau de capità, en la conquesta d’Eibar i Guernica (Guerra Civil). El mateix any -1938-  fou ascendit a Comandant  exercint com a segon cap de la caserna Kursaal a Sant Sebastià, sempre de forma voluntària i sense rebre cap sou.

El 1944 es traslladà a Barcelona on el  Carles d’Habsburgo i Borbó (pretenent al tro d’Espanya) li nomenà cap de la Casa Militar. El 31 de desembre  de 1945 se li va concedir el títol de Comte de Vallserena dels Vallescar, amb l’ús d’escudet (escut petit amb la mateixa forma que el principal i que denota un privilegi atorgat per un monarca) en l’escut d’armes de família; i la flor de Lis d’or sobre camp de gules, en record del seu grau de comandant.

Però no ha estat l’únic membre de la família que ostenta un títol nobiliari. La seva àvia, Maria Pujol, fou nomenada comtessa de la Torre Roja el 1839 per l’actuació de la família durant la primera carlinada.

Curiós, oi? 





Bibliografia


SARRABLO AGUERELES, Eugenio. El linaje Vallescar. Hidalguia. La revista de Genealogioa, nobleza y armas. Nº 22. Mayo-Junio 1957.