dimecres, de gener 25, 2012

Antoni Gallardo i Garriga

Si hi ha un llibre que serveix de referència per qualsevol estudiós de la història de Vilamajor, és sense cap mena de dubte Del Mogent al Pla de la Calma, d’Antoni Gallardo i Garriga.



Nascut a Barcelona l’any 1889, aquest enginyer industrial passà de jove  llargues temporades d’estiu a la finca que tenien els seus pares  a Sant Antoni de Vilamajor.
L’any 1921 es casà amb Roser Matheu i Sadó, poetessa i biògrafa, fill del poeta i editor Francesc Matheu i Fornells i de Joaquina Sadó, la qual també tenia una residència a Sant Antoni de Vilamajor

Home d’una gran curiositat intel·lectual, des de l’any 1912 va recórrer els contorns tot prenent nota de tot el que jo havia d’interessant i deixant-ne testimoni amb la càmera fotogràfica. Aquesta documentació cristal·litzà en diversos articles que publicà al Butlletí del centre Excursionista de Catalunya  (núm 514-516 i 518-523) i que l’any 1938 foren reunits en un llibre que aviat s’esgotà. A través de cinc itineraris tractava l’aspecte històric i arqueològic  d’aquest part del Vallès. Per primera vegada, s’aplegava una descripció minuciosa  del patrimoni històric, artístic i arqueològic d ‘una extensa àrea a l’entorn de Granollers.

L’any 1998, a iniciativa de l’ajuntament de Sant Antoni de Vilamajor i del Consell Comarcal del Vallès Oriental, es va reeditar un facsímil, el qual encara es possible trobar en nombroses llibreries.

Bibliografia

Revista Lauro  núm 16