dissabte, de setembre 28, 2013

Benidorm fou fundada per vilamajorins

Benidorm és una ciutat de la província d’Alacant situada a la comarca de la Marina Baixa i que té el seu origen en petits poblaments ibers i romans. Posteriorment  durant l’ocupació sarraïna s’instal·là una alqueria o petita comunitat rural  en la partida de Lliriets.

En Jaume I el conqueridor va ocupar l’alqueria vora l’any 1245 i seguint les polítiques de repoblació va oferir les terres aquells que estiguessin disposats a ocupar-les.

Es té coneixement que els primers repobladors, i que a la llarga van crear el municipi de Benidorm, vingueren de Vilamajor, concretament el 20 de juliol de 1249  i foren en P. Gual de Vilamajor i altres 4 pobladors  als quals se li van donar “cases i quatre jorobadas o espai de terra que  es pot llaurar  per un jou de bous en un dia”

El cognom Gual  i totes les seves variants (Gol o Guadall) provenen  del nom personal Wadald  que significa “caminar” o “passar a gual” o bé, segons altres fonts, “il·lustre, governant”.

 La primera referència documental de l’existència del cognom Gual a Vilamajor data de la meitat del segle XI.  Amb el temps, la nissaga dels Gual es va convertir en una de les més importants i esteses de Sant Antoni de Vilamajor tal com testimonia la gran quantitat de masies que tenen el topònim Gual o alguna de les seves variants.

Consta documentada l’existència d’un Pere Guadall a meitat del segle XIII. Podria ser el Pere Gual de Vilamajor  fundador de Benidorm?

Bibliografia

LLORCA IBI, Francesc Xavier. El llenguatge mariner de la Marina. Publicacions. Universitat d’Alacant.

Genealogia Antem-Bardera. www.genealogia-antembardera.net

http://vilamajor.blogspot.com.es/search?q=cognom+gual