diumenge, de maig 28, 2017

El Comte del Montseny i Vilamajor.

El Comtat de Montseny és un títol nobiliari espanyol creat pel rei Alfons XIII en 1926 a favor de Josep Maria Milà i Camps en atenció a la seva gestió en la Presidència de la Diputació Provincial de Barcelona. La seva denominació es refereix al municipi de Montseny, al Vallès Oriental.

El va succeir el seu  fill Jose Luis Milà Sagnier, advocat de professió, pilot d’aviació i amant de l’esport en general. Fou membre del consell privat  de Joan de Borbó, l’avi de Felip VI, i durant la república es va veure obligat a exiliar-se  a Paris. Es va allistar en el bàndol franquista lluitant contra els republicans pilotant avions.

Es va casar amb Mercedes Mencos Bosch i tingueren sis fills: Mercedes (presentadora de televisió), Clementina, Reyes, José María, Lorenzo (periodista) i Inés.

El 2012 va morir deixant el títol per la seva primogènita, la Mercedes Milà la qual va renunciar  a favor del seu germà Josep Maria, convertint així en el III Comte del Montseny.

La família Milà va mantenir una estreta amistat amb la família Monteys Serra, una nissaga acomodada de Barcelona que tenia una segona residència a Sant Pere de Vilamajor, actualment el casal d’avis. Algunes vegades ambdues famílies varen coincidir a l’estiu a dita població.

Precisament, la família Monteys es va veure obligada a cedir una part de la casa on estiuejaven per allotjar a 12 refugiats provinents de Gijon. Va utilitzar tota la seva influència per evitar-ho, però el seu passat proper a les idees franquistes no li van ajudar. 

Bibliografia

Wikipedia


Arxiu Nacional de Catalunya