dilluns, de gener 25, 2010

Donació d'una propietària de Vila-Rasa a l'any 1093

El 16 de juliol de 1093 Trudgarda fa donació a favor de la Canònica de la Santa Creu i Santa Eulàlia de la Seu de Barcelona d’un mas amb la terra que l’envolta i arbres de diverses classes, situat a la parròquia de Sant Pere de Vilamajor, a Vila-rasa.

És interessant per què surten alguns topònims avui encara existents com Vila-Rasa, veïnat de Sant Antoni de Vilamajor, el que demostra com d'antic era el poblament d'aquesta zona. Una teoria de l'origen del topònim és que dit lloc fou "arrassat" ens temps pretèrits (no es sap per si per causes naturals -inundacions-o per efecte de l'home -ràtzis sarraïnes o altres revoltes-). Tingueu en compte que a Sant Pere també existeix un sinònim com és "Derrocada". Un causa plausible seria que les zones més properes als hàbitats concentrats (Sant Pere i Sant Antoni) eren els llocs més susceptibles de ser atacats i destruits.

Un altre topònim és "Crosa" el qual no he pogut identificar amb cap topònim actual

També apareixen noms comuns com Seniofred (seniofredus) , o Guadall Seniofred (guadalli Seniofredi) atès que el seu fill té un alou al costat de les propietats de Trudgarda. Guadall és un cognom molt comú a les nostres contrades com Can Gol de Vila-Rasa, Can Gol de la Torre, Can Pungol... (recomano visitar la pàgina web dels Guadall clicant AQUÍ

Malauradament el meu llatí és de l'institut i el tinc molt rovellat però entenc que la tal Trudgarda està casada amb Seniofred amb el que té un fill que es diu Bonifaci (bonefilii)

Si voleu veure la donació completa clica AQUÍ

Prego que si algun dels lectors es docto en llatí i te temps i ganes de fer la traducció, me la faci arrivar a través de l'apartat de "comentaris".