dimecres, de gener 27, 2010

Ramon Martí Alsina

Ramon Martí Alsina M fou una de les figures més destacades de la pintura catalana de la segona meitat del segle XIX i la influència de la seva obra va ser cabdal per a la posterior evolució d'aquella al llarg del segle XX.

Està considerat l'artista més important del corrent realista en el nostre país, moviment que s'originà a França i que en l'àmbit pictòric aportà personalitats tan radicals com Courbet o Daumier que, ben aviat, es rebel·laren contra els cànons estètics establerts aleshores, dominats pels ideals romàntics i neoclàssics. L'aparició del Realisme suposà una pèrdua d'interès pel passat clàssic i la mirada es fixà en el present, un nou món modern que es volia reflectir plasmant els costums, les idees i els aspectes de l'època.

També hi ha nombrosos quadres en què Martí Alsina retratà la nostra riera, quan encara anava plena d'aigua. Així doncs, fins al final de la seva vida en Martí Alsina va freqüentar Argentona i en els darrers anys de la seva existència es va instal·lar a Can Castells, una de les masies que es troben a l'altra banda de la riera. Diverses fonts biogràfiques sobre el pintor certifiquen que l'any 1892 per motius de salut es retirà al camp i pintà Vilamajor i Argentona, fent molts apunts i dibuixos. Va morir l'hivern de 1894.

Per més informació clica a sobre del títol