dimarts, de setembre 06, 2011

Emissions monetàries a Vilamajor durant la Guerra civil

L’ajuntament de Sant Pere de Vilamajor  creà, per acord del dia 30 d’abril de 1937, una emissió de paper moneda amb els valors d’1 pesseta i de 50 cèntims per un import total de cinc mil pessetes.

Foren impressos per la tipografia El Secretariat Català de Barcelona, segons uns dibuixos de l’artista barceloní Lluís Pallarès. Aquest bitllets estan presidits, a l’angle superior esquerre de l’anvers, per l’escut de Barcelona i, a l’angle inferior dret, s’hi veu una espiga de blat i una roda dentada. El revers està totalment ocupat per un dibuix en què es veuen unes fabriques i una vaca simbolitzant la potencia industrial i la vocació ramadera de la contrada.

En la sessió municipal del dia 10 de setembre de 1937, s’acordà crear una nova emissió de paper moneda, aquesta vegada amb tres valors: 1 pesseta, 50 cèntims i 25 cèntims per un import total de sis mil cinc-centes pessetes.

En aquest cas foren també impressos per la casa El Secretariat Català sobre paper de la casa Josep Guarro de Capellades. Els nous bitllets estan presidits a l’anvers i al revers per l’escut de Catalunya voltat per unes orles.
 En la sessió del dia 29 de setembre de 1937, s’acordà retirar de la circulació els bitllets de la primera emissió i canviar-los pels nous bitllets que s’acabaven de posar en circulació, donant un termini de vuit dies per procedir al seu canvi. El bitllets retirats foren anul·lats amb l’aposició del mot impresos  amb un timbre tampó violeta.

Font: TURRO MARTINEZ, Antoni. Les emissions monetàries  oficials de la Guerra Civil (1936-1939).


Per + info:  cliqueu AQUÍ




Font Diari oficial de la Generalitat de Catalunya del 3 i 9 d'octubre de 1937





Font: Actes de l'Ajuntament de Sant Pere de Vilamajor