diumenge, de març 11, 2012

Detall nº 9: el vas



Estic convençut que moltes vegades heu passat per sobre del Detall nº 9 però mai li heu prestat atenció. És un d'aquells detalls de Sant Pere de  Vilamajor que per a molts ha passat desapercebut malgrat la seva localització central.

El Detall es troba situat en un graó de l 'escala situada  just al costat de l'església de Sant Pere.




Teniu la solució a la primera pregunta. Ara anem a per la segona: quin significat té?
 Las resposta es troba en la inscripció que trobem inserida


La línia  negra marca les lletres que són perfectament identificables. Es  pot veure que posa:

"VAS DE MARTA  D  RE  TRI   RR  NO "

La línia vermella  marca suposadament les lletres que en formen.

Si ho ajuntem posa:




"VAS DE MARTA BERAO TRIGURRI MOR 1911"

Ara analitzem:

Un VAS, segons l'enciclopèdia catalana, és una cavitat on s'enterra;   és un sinònim de sepultura, per tant, el Detall nº 9 és una làpida que assenyalava el lloc on es trobava enterrada una persona. De quina persona parlem ? El nom que apareix és MARTA BERAO. No em costa a la meva documentació cap cognom BERAO. Especulant  podria tractar-se d'un membre de la família BARAU de can Brau, una masia situada a l'entrada de Sant Pere de Vilamajor, just abans de la Puntiblond. 

La següent paraula és TRIGURRI de la qual desconec totalment el seu significat. Podria ser el seu segon cognom?.  

Si que he pogut identificar la paraula que continua: MOR o MORT  segons si  la lletra final és una T  o un 1.
Jo m'inclino més per un 1 per què d'aquesta manera tenim una data 1911.

En conclusió: el detall nº 9 és la làpida de Marta Berao Trigurri morta el 1911. 

La pregunta final seria: i que fa aquí? Fins a la dècada dels 70 del segle XX, el cementiri de Sant Pere estava situat just al costat de l'església, però unes fortes pluges va provocar que una part del cementiri s'esllevisses  cap al carrer sortint a  la llum nombrosos ossos dels morts allà enterrats. L'ajuntament decidí construir un cementiri nou, el que actualment trobem darrera de la Rectoria i els ossos foren allà enterrats. Però degut  a què no es podia  demostrar aquí pertanyien els ossos no se'ls podia assignar una sepultura, per aquesta raó alguns foren enterrats en una fossa comuna. Les làpides trobades foren reutilitzades, en aquest cas per fer un graó. 

Malgrat tota l'explicació encara hi ha molt misteri a descobrir: va existir Marta Berao Trigurri o he fet una transcripció errònia de la inscripció? l'any es el 911 o el 1911?  qui va ser aquesta persona? . Una de les fonts que ens poden aportar informació és comprovar el llibre de difunts o morts de  l'any 1911 de l'ajuntament de Sant Pere i comprovar si realment va existir aquesta persona, d'aquesta manera podrem  treure més aigua clara.

Ja sabeu, si voleu fer d'investigadors només cal que aneu a l'ajuntament de Sant Pere i comprovar en els seus arxius  si consta el nom de MARTA BERAO TRIGURRI, i si així fos, comprovar quina és la informació que consta. Si ho feu no dubteu en comunicar-ho a pinatell29@hotmail.com