dijous, de març 29, 2012

Fotografia nº 5: el molí dels Derrocada

La fotografia número 5 correspon al Molí de Can Derrocada.









Hi ha constància de dos molins a prop del nucli urbà de Sant Pere de Vilamajor: el Can Sunyer i el de Can Derrocada. Tots dos d'origen medieval , donaven servei  al castell-palau de Sant Pere i habitatges situats a la rodalia.

Malauradament no hi ha molta documentació sobre el molí  però les restes arqueològiques i l'anàlisi toponímic, ens proporcionen una valuosa informació.

Sabem que el molí fou propietat de la família Derrocada, una noble nissaga que va viure a la masia de Can Derrocada, entre els segle XIV i XVII i la qual donà, a un dels seus membres, La Rectoria, que es troba  a redós del Molí.

Sabem que el molí es habitatge de dues plantes a dues aigües de molt petites dimensions, amb una porta de llinda plana i finestres amb carreus molt treballats de granit.  Tot fa pensar que estem davant d'una edificació construïda al segle XVII.

Hi ha una  tercera planta, el soterrani on es trobava la mola la qual es movia gràcies la força de l'aigua que,  mitjançant  un rec, provenia d'una resclosa situada a Can Ribes. Avui en dia encara és visible el lloc on es trobava la mola i les canalitzacions per on sortia l'aigua vers la riera, just on hi havia una resclosa que recollia l'aigua i la canalitzava. La riera de Vilamajor està plena de rescloses, per què el poc cabal que duia la riera havia de ser 100% aprofitable.



Recorregut del rec des de Can Ribes fins al Molí

Rec

Hem pogut determinar el segle en què es va construir el molí  però l'activitat productiva, també és del mateix segle?

Doncs no!!

 La documentació ens assenyala de l'existència de dos molins a Sant Pere al segle XII, el d'abaix i el de dalt els quals eren propietat del rei, atès que es tractava d'un monopoli reial. Sabem que Vilamajor sempre ha estat territori comtal,  tenint el seu màxim esplendor al llarg del segle XI i XII amb l'existència d'un castell-palau, obtenint d'ell unes rendes a través de la prestació de determinats serveis, entre ells oferir la possibilitat (per altra banda obligatòria) de portar les collites de cereals a moldre al molí. A canvi el rei es quedava una part.

També es sap que el molí té un privilegi d'en Jaume I, al segle XIII. 

Per tot plegat, cal la possibilitat que  des del segle XI  hagués un molí, el qual, la seva estructura arquitectònica ha anat variant al llarg dels anys fins a l'edificació actual que pot datar del segle XVII.